Istorie - Artificii BROCART
Chisinau, Moldova MD2009, str. I. Nistor, 16
+373 69 12 45 53
info@brocart.md

Istorie

ISTORIE ARTIFICII

Un pic despre istorie focurilor de artificii din Moldova

Totul a început în îndepărtatul 1974, când Stas Şeveliov, absolvent al școlii secundare nr. 41 din Chișinău, a intrat la Școala superioară de comandă a artileriei Odessa, unde de la vârsta de 17 ani a învățat științe militare în sălile de clasă și la terenurile de antrenament. Focurile de artificii din acei ani se țineau în mod tradițional doar în zilele de sărbători legale — Ziua Victoriei, 1 Mai și Ziua Marii Revoluții din Octombrie.

Rolul interpreților artificiilor a căzut pe umerii cadetilor Școlii de artilerie Odessa — un rol de neinvidiat, având în vedere că toate aceste sărbători le-au petrecut nu în cercul familial, ci pe o baterie de artificii. La acea vreme, pregătirea salutului (totuși, ca și acum) a durat mult (încărcarea, instruirea echipajelor de salut și de pompieri, pregătirea pozițiilor etc.). Anii de studiu au trecut și deja în grade de ofițeri și în diferite funcții, Stanislav Șeveliov a transmis cunoștințele și experiența sa soldaților și ofițerilor din subordine din rândurile armatei sovietice, iar din 1992 în Armata Națională a Republicii Moldova.

La 3 septembrie 1995, iar apoi la 3 și 4 septembrie 1996, în numele ministrului apărării al Republicii Moldova, efectuează primele salutări în Republica Moldova în onoarea Zilei Armatei Naționale folosind echipament închiriat în Ucraina, la Școala de artilerie Odessa.

Și în același 1996, 7 octombrie Stas cu un grup de entuziaști și cu sprijinul firmelor specializate „Pirotex” (Harkov) și „Salute” (Uniunea Veteranilor de Război Afgani Odesa) organizează și dirijează primul din istoria Moldovei artificii moderne în cinstea aniversării a 560 de ani de la Chișinău.

Grupul de entuziaști a inclus apoi: Stas Şeveliov, Mihail Gorciac, Larisa Kolpakci,  Yuri Danilov, Vladimir Ostapenko, Andrei Lupaşco,  Leonid Șevcenko, Oleg Guţaliuc, Yuri Chernovsky

priml pirotehnisti
 

În 1997, Stas Şeveliov, Yuri Danilov și Larisa Kolpakci creează o companie specializată de focuri de artificii „Foc de Artificii” SRL și devin fondatorii acesteia. Yuri Danilov este numit director al firmei.

În 2002, Stas Şeveliov și Larisa Kolpakci au părăsit „Foc de Artificii” SRL și au înființat compania „BROCART” SRL cu scopul de a dezvolta și promova noi tehnologii, metode și forme de organizare a focurilor de artificii, spectacole pirotehnice și laser în Republica, folosind modern (pe acea dată) echipamente pirotehnice și laser. Spectacolele cu laser ale firmei «BROCART» SRL au servit ca un impuls pentru dezvoltarea și organizarea de evenimente moderne de spectacole în Moldova.

 
 

Iată o astfel de istorie neterminată!

Verified by MonsterInsights